måndag 16 maj 2011

Respons från förskoleklassen

 Tack för en jättefin föreställning. Barnen va stormförtjusta och skivan går i ett. Har nu bränt en extra kopia så den inte blir förstörd. Barnen har även ritat teckningar..... 
Skrivet från en av pedagogerna som tillhörde förskoleklassen, Jag var uppe hos dem och hämtade alla teckningar de ritat och fick samtidigt höra barnens tankar. De var många  som tyckte det var jättespännande när det brann i prinsessans hus, när Drako gick i skogen och Prinsessan smög på honom. Det var väldigt roligt att se han som gick omkring och städade tyckte några och att vi spelade bra var andra kommentarer. De var väldigt noga med att jag skulle lyssna på skivan tillsammans med dem och de sjöng med för full hals. Hälsa Stina, Drako och Prinssenan från oss fick jag lova att göra innan jag lämnade dem.

Ming

En fantastisk förmiddag med Torben som innehöll mycket musik och ljud. Ming står för musikintroduktion för nybörjare i grupp och är ett förhållningssätt till musik, ljud och instrument. Vi ska så ett frö förklarade Torben, vi ska med andra ord förhålla oss så att barnen blir nyfikna och intresserade. Det gör vi såklart bäst genom att själva vara nyfikna och intresserade.

Byggstenarna i ming är ljud, puls, rytm och toner.

Gör det!!!!! håll på med instrument och ljud och lämna utrymme för barnen att komma in. Till exempel i denna sången som vi sjöng Alla ljud ä musik, bar man gör dom, lämnas utrymme för olika ljud man kan hitta på för stunden eller fått tänka ut innan. Använd allt som låter.

Ljudsaga, Torben berättade hur hans morgon sett ut och vi fick komma på ljud och något tecken som ljudet stod för och sedan berättade vi genom att läsa/avkoda de tecken/symboler vi ritat som då stod för ett visst ljud. Det var väldigt kul och samtidigt är det för barnen en läsförberedande aktivitet där de bland annat tränar på att läsa av symboltecken som är en del i språkutvecklingen.


 

Här testar Sara en ensträngad bas där ackorden är märkta i både färg och ackordbenämningen. Ett smidigt och lätthanterligt instrument som passar till även små händer. Det lät hur bra som helst och skulle fånga många barns intresse om de fick möjlighet att testa på. Vi spelade efter färgerna som även fanns upptryckta på vårt sångpapper, Torben visade också med olika färger vilken färg som skulle spelas och när. Med hjälp av en filttavla och färgade pluppar också i filt kunde en hel låt komponeras. Detta skulle kunna bli en utveckling av fallskärmen som också handlar om färger och timing.




Här provar Sanna en flöjt som har ett bestämt ackord, vi spelade Blinka lilla stjärna allihop och Torben dirigerade med hjälp av färger.





Här nedan ses en bygelgitarr där ackorden är inställda på respektive färg. Bygeln ställs ovanför det ackord som man vill ha och hur lätt och roligt som helst blev det att spela gitarr. Tur att vi inte sett dessa innan musikprojektet för då kanske man inte lärt sig spela på vanlig gitarr utan skaffat en sån här istället. För barnen som har små händer och är nybörjare blir detta som att bli proffs med en gång, fantastiskt vad det lät ok när vi spelade tillsammans. Sten Bunne heter mannen som tillverkar dessa och på musinova.se kan man se mer.



Vad vore livet utan dej, va vore livet utan mej
vad vore livet utan mat, va vore livet utan fat
Denna sången lockar till rim och det är ju alltid kul och språkutvecklande.  Vi slutade med en sång som man var tvungen att göra en reflektion över vad vi gjort idag, Tack för idag! Nu har vi .........ja sjung allt vad vi gjort idag. Vilket det i Lpfö 98 (rev. 2010) står under utveckling och lärande att vi ska sträva efter att utveckla, det står så här:

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker föstå andras perspektiv.

Sista dagen med musikprojektet, föreställning och examination.

Idag var Marie på plats tillsammans med en massa barn från två olika förskolor. En lyckad genomförd föreställning med nöjda barn och pedagoger.

Responsen från barnen kommer även att ske på annat sätt än som nu direkt, det då vi förhoppningsvis får ta del av deras teckningar. Hur vi i vår tur sedan bekräftar dessa har vi inte diskuterat ännu.

Mats var examinator idag och gav feedback och vi lyfte de mål som denna examination innehöll. Vi gick igenom olika delar som är viktiga i ett sådant här projektarbete, och att det inte bara är processen som är viktig utan även produkten i detta fall det vi visar upp.

Mats feedback över vår insats:

Starten - barnen var medaktiva och engagerade
Berättarteknik/narrativt - barnen fick snabbt veta vad det hela handlar om, kontraster i det onda och det goda då prinsessan är ond och draken god är tydliga
Sensmoral - bli det du vill, att vara en vän om du vill ha en
Ljussättning - tydliga rumsbyten
Symbol - ballongen som finns med hela vägen blev symbolen för Stina
Less is more - rekvisitan, lite men genomtänkt och "enkelt"
Lyssna in varandra - vi var en helhet, samspel handlar om att ge och ta
Utnyttja scenen - hela scenen användes

Vi diskuterade även vår egen utveckling, hur barnen blev delaktiga och hur vi tar med oss detta i vår kommande yrkesroll. Många fina omdömen gavs och vi kunde stolta avsluta projektet. Det har varit jättekul och givande, tack för ett gott samarbete allihop.

Föreställning 3

Återigen en barngrupp, något yngre än i går 3-6 år. Samma härliga förväntan syntes i deras ögon och goa kommentare och respons fick vi till oss idag också. Sissie gav respons, lite mer energi eftersökte hon men i övrigt helt ok. Idag fick vi en ledig eftermiddag, skönt för man blir lite urlakad av att uppträda. Ladda för en sista föreställning imorgon.

Premiär med "Draken Drakos äventyr" 10/5-11 kl 10.00

Äntligen kommer barnen in, de är från min vfu-plats och jag tror att jag är lika förväntansfull på deras reaktioner som de är på föreställningen. Många hej och vink blir det innan ljuset äntligen släcks och det kan börja.

Barnen tas in i teatern då Thomas förvånat undrar vad de gör här och om de är de som ska se på Drakens äventyr, han ber dem också ropa på Drako då han inte kommit. Genom att Thomas presenterar kören och bandet blir även vi inkluderade. Drako bjuder in barnen genom att be dem säga sina namn, räkna taggar på svansen och på olika sätt bekräfta det de säger på ett kontrollerat sätt (här är det annars lätt att barnen tar över, vilket inte är tanken). Prinsessan är även hon riktad mot barnen och berättar till dem i förtroende elaka saker, detta trotsar barnen då de vill hjälpa Drako genom att säga till honom att inte lyssna på Prinsessan. När Drako drömmer visas ett bildspel som ska föreställa hans drömmar, härliga kommentarer gavs av barnen då de visste att han drömt om Stina, det såg de ju. Några av kommentarerna löd; " Om du inte hörde vad vi hette kan vi säga det en och en så du hör". "Vi såg att du drömde om Stina, vi såg dina drömmar". "Du skulle ha lyssnat på vad vi sa, för Prinsessan bara luras hela tiden". 

Det kändes väldigt kul och det gav oss många härliga skratt, an annan sak som var kul var att det var många av barnen som sjöng med i refrängerna och att de inte kunde sitta still under låtarna, de spelades luftgitarr och lufttrumma lite här och där, ett oerhört gott betyg anser jag. Om vi lyckats får barnen sugna på att sjunga och spela har vi fått ut budskapet, musik är viktigt och oerhört kul.

Responsen från en av pedagogerna till förskoleklassen var; "Jag hoppas verkligen att ni ska spel upp för många barn, det var fantastiskt bra".  Mer utförligt om vad hon tyckte var bra ska jag ta reda på. Att spela upp för en barngrupp gav verkligen svar på om vi var på rätt väg eller inte, de är ju så ärliga i deras direkta reaktion och kommentarer. Intressant var det att observera deras reaktioner, min känsla var att barnen var fängslade av storyn, gick igång på musiken och fick även ge utlopp för kommentarer.

Under eftermiddagen spelade vi för studenter, vilka gav en mer osäker direktrespons, de var mer iakttagare än medresenärer. Så med facit i hand var det jättebra att vi spelade för barngruppen först och inte för de vuxna, då barnen gav oss ett kvitto på att vi var helt ok. Det kändes som om hela gruppen var nöjda och hade växt av vad vi presterat. Vi var idag VI.

Musikprojekt dag 10

Idag är det sista dagen att finjustera, öva och ändra, imorgon kommer barnen och det ska verkligen bli kul att se deras reaktioner och lite läskigt också faktiskt. Alla roller har nu stand in ifall något händer, vi har även övat med dessa personer och det gick finfint, roligt att se hur de tolkade rollerna med egen touch på rollkaraktärerna och inte "härmade".

När man sedan i barngrupp arbetar med liknande projekt ska jag ta med mej att när olika barn gör sin version av tolkning synlig kan det både förändra och utveckla tankar om och sätt att agera. Som i sin tur kan ge oändligt många olika sätt att gestalta en berättelse/sång på. Det handlar tror jag om att ge utrymme för barns tankar och idéer.

Vi i musikergruppen arbetade under sena eftermiddagen med att sammanställa vårt paper, det här var vad vi skrev om vår del i projektet:

Musikprojekt

Vår process

Vi inledde detta musikprojekt med att dela in oss i gruppen om vilken arbetsuppgift vi ville ha i en musikpjäs. Till uppgift valde vi att spela instrument och sjunga de sånger vi tidigare under kursen skrivit och komponerat musik till. Vi hade cirka tio dagar till vårt förfogande och målet var att lära oss en låt per dag. Det gick dock snabbare än tänkt, då vi blev säkrare på instrumenten desto mer vi spelade och blev klarare över upplägget i musiken.

Efter att låtarna satt var nästa steg att bli samspelt med kören, vi övade både under repetitionerna av pjäsen och avskilt. Detta för att bli så synkroniserade som möjligt, att starta samtidigt och att sjunga i samma takt och ton. Vi har diskuterat och kommit med förslag, testat och provat oss fram för att se vilka metoder som fungera och framförallt blir bra till pjäsen.

Genom denna process har vi fått lära oss at hantera olika instrument som vi tidigare haft lite eller ingen kunskap alls om, piano, bas, gitarr, trumma och rytminstrument. Då merparten av oss i musikgruppen är nybörjare på att spela något instrument och att sjunga i grupp/band har vi fått lära oss att träning ger färdighet. Men för att utvecklas krävs det att man utmanar sig själv i att pröva spela, använda rösten, lyssna efter de olika tonerna och till varandra för att kunna bli samspelta.

Med barnen

I läroplanen för förskolan (2010) står skrivet att barnen skall få utveckla ”sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama”(s.12). Genom att tillhöra musikguppen under ett musikprojekt som detta kommer barnen att få skriva egna texter, komponera musik, spela in sina låtar, spela låtarna på instrument, sjunga låtarna och kunna framföra de för publik. På så sätt ges barnen möjlighet att utmana sitt kreativa skapande.

När barnen själva skriver egna texter som det sedan arbetas vidare med förankras innehållet hos barnen. Barnen känner delaktighet under processens gång då det ur deras egna stoff byggts på med melodier och att även storyn till teatern har sitt ursprung i låtarna.  


I Läroplanen för förskolan (2010) står det skrivet att vi skall låta barnen utveckla ett ”nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra”(s.12). Det som utvecklas och tränas hos barnen när egna texter skrivs är bland annat fantasin, ordkunskap, uttal, betoningar, rim, meningsuppbyggnad, läsförståelse, rytm och takt. Barnen arbetar med språket både skriftligt och muntligt, och de får också fundera på om texten de skrivit har en röd tråd, om den är beskrivande eller berättande.

Genom att skapa egen melodi till texten och komponera denna kommer de att upptäcka att textens innehåll kan förstärkas. Vilken typ av ackord som vi kan använda för att förstärka känslor, spela i moll eller durackord. Vad för takt som passar in och här lyfta in hel-, halv-, fjärdedels- och åttondelsnot. Viktigt att tänka på när vi använder instrument är att de anpassas efter barnens förmågor och utveckling, det ska kännas kul och meningsfullt. Barnen får göra egna reflektioner då de ges möjlighet att få lyssna på sig själva i ljudupptagningar. Det som även utvecklas är bland annat samarbete barnen emellan, finmotoriken, rösten då den används i olika tonlägen och styrkor, takten och rytmen. Just begrepp som starkare och svagare blir konkreta för barnen, även begreppen snabbare och långsammare blir tydligare. I FN:s konvention om barnets rättigheter (2009) står det skrivet att ”Konventionsstaterna skall respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och skall uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet samt för rekreations- och fritidsverksamhet.”(s, 28-29).

Matilda(2011) lyfter hur vi kan använda musik vid andraspråksinlärning. Hon lägger tyngdpunkten på att pedagogen inger förtroende och skapar trygghet. Att sjunga samma sånger skapar trygghet och bidrar också till att barnen ges större möjlighet att skapa förståelse om vad de sjunger om. Genom att sedan få skriva egna texter kommer barnen att träna språket och få en större förståelse för vad texten handlar om. För att förtydliga ordens betydelse ytterliggare kan barnen även skapa rörelser till texten och musiken och även gestalta sin sångtext antingen med kroppsspråk eller genom att använda diverse olika föremål.

Bolduc (2008) beskriver i en annan vetenskaplig artikel sambanden mellan musik och språkutveckling, att de utvecklar varandra. Framför allt lyfter han fram tre viktiga språkutvecklingsområden som utvecklas under musikaktiviteter, och det är auditiv perception, fonologiskt minne och metakognitiv kunskap.

Salmon (2010) lyfter att man som pedagog kan använda musik som ett hjälpmedel i undervisningen, genom att arbeta musiskt utvecklas barns kreativitet och tänkande. Läsning och skrift blir en del av utvecklingen för barnen tack vare skapandet tillsammans. Barns nyfikenhet väcks och en känsla att vilja kunna förmedla sin känsla till andra.
 

Vi som pedagoger anser att vi skall hjälpa och inspirera barnen genom att ofta sjunga, lyssna på musik, experimentera med olika ljud, läsa böcker, skriva texter/låtar tillsammans med barnen utifrån det tema som är aktuellt. När man jobbar med många olika delar som texter, musik, soundscapes och improvisation är det lättare för barnen att hitta något som fångar deras intresse och som de känner att de vill jobba vidare med.
 


Musikprojekt dag 9

Mera övning med kören och med hela gänget. Jag ser stor skillnad i hur de flesta nu vågar ta i och sjunga, från att inte ha hörts så mycket låter våran kör nu som en kör, i mina otränade öron i alla fall. Och som Marie och Sissie sa så låter det mer och gladare när ett leende finns på sjungandes läppar.

Ändrar lite i sista låten, där jag spelar gitarr istället för synt. På grund av att det helt enkelt inte låter och känns bra med synten, fick inte ihop det helt enkelt. Övrigt i bandet känns det helt ok, alla är ganska förvånade och stolta att vi faktiskt lärt oss det vi nu kan under dessa två veckor.

Själva storyn har också utvecklats, då manusgruppen jobbat med att finslipa detaljer som har handlat om att förstärka med repliker eller rekvisita. Jag själv tycker att det hänt något varje dag som har utvecklat projektet framåt, det kan ha handlat om att betona vissa ord mer eller i repliker eller sång, det har också handlat om att rekvisita har tydliga manus över vem som gör vad i det dolda.

fredag 6 maj 2011

Musikprojekt dag 8

Förmiddan repade musik och kör ihop vilket var jättekul och nödvändigt. Vi kom på att när vi repar alla i dramasalen hör vi inte alls kören för de har ansiktena mot publiken och våra instrument är höga. Nu stod vi en ring och hade ögonkontakt och det gick jättebra, vi övade låtarna tills ingång och resten klickade. Vi tog itu med koreografin till sista låten, alla fick göra egna rörelser och sen valde vi helt enkelt ut de rörelser som vi gillade mest och använde.

Vi har nu tagit beslut om att vi alla i kören och i bandet sjunger allt i alla låtar förutom i "I min säng", där Linnea sjunger verserna och vi refrängen.



 Så här såg det ut när vi övade på sångerna i dramasalen med kören, fast kören saknar förstås en hel del folk just nu. Det beror på att det finns en del andra uppgifter som ska ordnas med innan föreställningen som de som även sjunger i kören har ansvar för.

Musikprojekt dag 7

Vi övade lite var och en grupp för sig till en början sedan tillsammans allihop. Vi övade bland annat på intro om inte Sofie kunde komma och det var bra för nu vet vi att det inte står och faller om våran Sofie skulle bli sjuk, det skulle inte bli så bra men det skulle funka.

Det kändes lite som en mellandag där alla var trötta och vi saknade en stor del av sryrkan. Men som tur var kom Marie på oväntat besök och piggade upp oss och var med under en repetion, där hon sen gav feedback. Över lag behövdes mer tydlighet och engagemang, viktigt att visa att vi faktiskt är på scen och att vi tycker det är kul och viktigt annars ger vi ingen energi till barnen som ska komma. Annars tyckte hon vi var på god väg med en bra story och det tror jag alla behövde höra.

Musikprojekt dag 6

Idag gjorde vi vår första repetition tillsammans allihop, Sissie fick då en helhetssyn på hur långt vi kommit och kunde på så vis handleda oss på bästa sätt. Vi i musikergruppen fick till oss en hel del tips och tankar, vilka vi begrundade och vilka vi  till viss del tog till oss. Hon synkade våra instrument och vi transponerade om. Hon pratade om att vi måste ha tydliga intron och gärna liknande i alla låtar för att det ska bli lättare att samtidigt starta. Sofie tog på sig det ansvaret, och det blev stor skillnad och det blev tydligare samstart både för oss som spelar och för kören.  Återigen ändrade vi "Vill ha en vän" till att spela samma ackord i alla verser, på grund av att det blev för svårt med tre olika sångtoner i en och samma låt.
 
 Att värma upp kropp och röst har vi läst om och prövat under våra didaktiska seminarium men idag fick i alla fall jag en ny erfarenhet. Hur man stretchar stämbanden genom att låta som en katts jamande hit och dit med hela munnen och i olika tonlägen, det var de ljusa tonerna. Och att andas ut och låta, och samtidigt spänna ut magen, mörkare toner tror jag detta var. Detta kommer vi att få återkomma till under Sissies föreläsning den 26/5. Det ska bli kul att även få lite mer kunskap om hur och vad man ska tänka på när man sjunger  för att dels spara rösten och att det dels ska låta så bra det faktiskt kan, vilket jag skulle önska att det lät lite bättre alltså när man sjunger.

Här håller vi på att hitta toner på synten som ska passa.

måndag 2 maj 2011

Musikprojekt dag 5

Stormöte där vi delgav alla vad vi ansvariga pratat om på fredagseftermiddan. Vi försökte även få alla att välja vem som ville sjunga solo och vilka som ska köra till vilka låtar, så att inte alla behöver lära sig alla låtar utantill om man inte vill. Vi får antagligen en klarare överblick när vi börjar öva vilka som har andra uppgifter och vilka som kan sjunga.

Resten av förmiddagen övade vi "En rädd och liten drake" med Ida som sjöng. En transponering från Dm till Cm gjorde vi för den låg lite för högt. Jag ska kompa på synten så nu fick jag tänka om och det blir ju alltid lite krångligt, men å andra sidan var dessa ackord lite enklare att ta. Vi övade också med Linnea, "Vaggsången" och där bytte jag och Sandra så hon tog xylofonen och jag gitarren.Sanja kom in i bandet och bidrog med ett triangelkomp. Snabb repetion innan lunch på alla de andra låtarna också så vi hade dem någorlunda i minnet till våran första repetion ihop, kl 13.00.

Första gången vi fick en helhetsuppfattning över hur alla grupper tänkt lite på var sitt håll. Det är ju alltid så att alla har sin egen bild av hur något ska bli, och så också idag. Synpunkter utdelades och mottogs.

Här är ett smakprov på hur det låter när vi tränar på "Vill ha en vän" och "Gröna draken".
 http://youtu.be/s0667hD0Kr8
 http://youtu.be/yLxm7LFgZZk

Vi ändrade "Vill ha en vän" till ursprungsackorden för den lät lite väl dyster och nu efter en veckas träning kändes de ackorden vi tyckte var svåra innan inte alls så komplicerade. De satt efter några gånger, kul kul. Jag tog tillfället i akt och stannade och övade på pianot, det är hur kul som helst. I mitt nästa liv ska jag bli musiker.

söndag 1 maj 2011

Musikprojekt dag 4

Vi startar dagen med att skriva ny text till "En rädd och liten drake", vilket gick fint och den godkändes av manusgruppen. Den skulle funka tyckte de och vi startade öva in den, till denna låten spelar jag synt. Helt plötsligt har jag nog kommit på att det nog inte är så svårt i alla fall med ackorden om jag använder båda händerna, så det ska det bli. Sofie spelar gitarr, Sara gitarr och Teuta trumma.

"Draken Drako", där spelar vi bara i refrängen så den gick fort att lära sig, gitarr jag och Sofie, Sara ska ta rappen och Teuta trummor.

"Vaggsång", Sofie synt, Sara gitarr och jag xylofon. Här sjunger Linnea och vi som spelar blir kören. Den är väldig fin denna sången.

Det känns som det blir lättare och lättare att ta till sig låtarna och det känns skönt. Vi böjar väl bli kompisar med både de olika instrumenten och våra röster. Helsköna tjejer att arbeta med.

Efter lunch var det möte med ansvariga, Marie E, Sara B, jag och Marie S med. Vi gick igenom hur vi arbetat hittills och vad som vad aktuellt att delge varandra, grupperna emellan. Vi pratade om intromusik, soundtracks till sprakande eld, steg i skogen, rinnande vatten, knackning och om det ska vara någon melodi vid rappen och fyfyfy. Vi diskuterade vad som skulle behövas köpas in, helium till ballonger och ballonger, tyngder till ballongern (det ordnar jag). När de skulle delas ut och andra logistiska frågor som var barnen ska hänga av sig. Vi diskuterade även närvaro, och kom fram till att det är allas eget ansvar att vara här och ta del av arbetsuppgifterna. Marie pratade om att tisdagen då Sissie handleder vore det bra om vi var såpass klara att vi kunde spela upp på prov och hon utifrån den kunde hjälpa oss vidare.

Nu ska jag ta helg och spela och sjunga hela helgen om jag har möjlighet, ska klura ut lite ackord på min lilla synt jag luskat fram ur barnens gamla leksaker.

Musikprojekt dag 3

Fingrarna är ömma och stela, men humöret på topp. Det är verkligen kul det här. Idag ska jag ta mig an synten, vilket verkar ännu svårare än gitarren. Ta ut ackorden, F#m, D, A och E. Det blev krångligt så jag tänkte att jag kan nog spela på tonerna som det låter, och försökte hitta dem och det ska nog funka. Det blev effeed, deeffggfed, eeeeffgfed (eeeeffeced), deeffgfed, deeffggfed. Ska träna hemma ikväll och se om jag kan få till ackorden annars får det bli bra med tonerna. Sofie spelar gitarr, Sara bas, Teuta trumma och Sandra tamburin och maraccas. Nu är elgitarren och mickarna igång, vi får för en stund känna oss som rockstars, vilken lycka!!

I denna låten ändrar vi en stor drake till en fin drake då draken är liten i de andra låttexterna, och det gick ju fint.

Efter lunch tar vi oss an "Jag vill ha en vän", den var lite lättare att spela då den har "enklare" ackord. Lättare att greppa och nå om jag förtydligar, Am, Dm, E7, A och D. Denna låten var jättekul att spela då den går i moll i versen och dur i refrängen, det blir en väldig kontrast. Här spelar jag gitarr, Sofie gitarr, Sara synt och maraccas, Sandra bas.

Vi har än inte bestämt hur vi ska sjunga eller vilka som ska sjunga, men till kören har vi tänkt att fem personer till varje låt skulle kunna funka.

Innan vi avslutade för dagen drog vi igenom dessa tre låtar vi så här långt försökt lära oss och det är bra att vi har några dagar till på oss innan det är upp till bevis, i alla fall för min egen del.

Musikprojekt dag 2

Öva, öva och öva lite till och vi tretiden värkte det fingrar och hals. Jag har antagit en stor utmaning känner jag nu med gitarrspelandet, hur kul som helst men rätt svårt att hålla fingrarna i styr tycker jag. Som sagt i denna låten spelar jag gitarr, Sofie gitarr och maraccas, Sara bas, Sandra synt och Teuta trumma. Men visst ger övning resultat, "Den gröna draken" kunde vi rätt så bra efter dagens slut, i alla fall om vi spelade den i lugnt tempo. Det är kul när man ser att man kan lära sig något som alltid sett så svårt ut. Att man har pressen att lära in dessa låtar gör ju också att det händer nåt, det ska bara gå. Imorgon tar vi oss an "Låten om draken".

Manusgruppen har arbetar fram ett manus och vi ska utifrån det ändra lite i texterna så de stämmer bättre in i handlingen. Rekvisitagruppen är hur kreativa som helst. Genom att vi fått välja i vilken grupp vi vill arbeta tror jag  att det även bidrar till att de flesta känner stor glädje att få göra det som de har intresse för. Det tycker jag att jag kan se väldigt tydligt hos många av oss.

Vi har möten varje dag där en i varje grupp är huvudansvarig för att kommunikation och information fungerar. Nu i början är det mycket som ändras och då är det viktigt att det delges med en gång, och så här långt har jag uppfattningen om att det fungerar väldigt bra. Det är bra när arbetsklimatet är såpass att alla vågar säga till om man har en annan uppfattning om något och ta upp det till diskussion, vilket vi pratade om i tisdags när vi gick igenom struktur. Men att det blir något konstruktivt ur det hela bör tilläggas.

Musikprojekt dag 1

En förmiddag med en massa idéer och diskussioner som ebbade ut i en allt klarare struktur under eftermiddagen. Då vi med Sissies hjälp kommit fram till att musikteaterns arbetsgrupper blev dessa tre: Manus/Teater, Rekvistita/Ljus och Musiker/Cd. Med tydliga ramar av struktur och vem som gör vad kändes det ganska bra. Manus/teater ska sätta ihop låtarna så gott det går till en story som sedan rekvisita/ljus får jobba efter.

I läroplanen för skolan, Lpo 94 (s.7) står det under skolans uppdrag att:
 Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild,text och form skall vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna skall tillägna sig.
Genom att arbeta med ett musik/teater projekt omfattas dessa delar som tas upp i Lpo 94.

Jag, Sofie, Sandra, Teuta och Sara var deltagarna i musikergruppen, och vi startade genast med att lyssna igenom och se vad för instrument som spelades i de sex låtarna. Vi fortsatte sedan att sjunga och spela igenom dem, och bestämde att vi skulle lära oss en låt åt gången/per dag och starta med den vi tyckte kändes svårast. Det var "Den gröna draken", och att vi tyckte den var svår berodde på att den innehöll besvärliga ackord. Som tur är så har vi en duktig musiker i Sofie och hon visar, hjälper och organiserar arbetet.

Didaktiskt seminarium 19/5

En heldag med tips och idéer till olika musikaktiviteter vi kan ta med ut i förskolan och göra med barnen. Vi i våran grupp använde oss av Afrika/djungel tema där vi under en halvtimma utförde sång, dans/rörelse, lek och massage. Vi tog ansvar för var sin del och gav feedback och idée till varandra då det behövdes. Jag för min det tyckte det vore en kul grej att utmana i rörelse/dans, och det till en låta som spelades under fotbolls-VM i Sydafrika. Marie berättade att de rörelser som dansades i videon hade ursprung från äldre afrikanska stamdanser, men de användes inte till denna aktivitet. Så här såg vår momentplanering ut:

Tema Afrika/djungel



Moment 1 In the jungle

Vad: Samling av barnen och rörelse, instrument och sång till In the jungle.

Hur: Samla in barnen genom att vällkomna dem till samling. Pedagogen ska samla barnen en och en, först ska pedagogen hälsa på barnen genom att säga barnets namn och att hålla barnets hand, en efter en tills de bildar en ring. Pedagogen ska sitta i ringen och säga att vi ska till Afrika och djungeln där. Pedagogen kommer att börja med att dela upp olika instrument, och förklarar att de ska använda dem medan sången är i gång. Barnen som kan låten får också vara med och sjunga sången In the jungle. Barnen ska stå upp och börja spela i ringen och förlja pedagogens rörelse. Rörelsen är två steg in i ringen och två ut ur ringen. Andra steg är händerna över huvudet och vifta med armarna från sidan till sidan.

Varför: Alla barn ska bli sedda och känna sig delaktiga.  Eftersom temat är djungel är låten passande för det. Barnen behöver pröva på olika instrument fritt. i ringen när barnen gå in och ut i samma takt lär de dig kommunikation och koordination genom rörelsen. 


Moment 2 Dans – Waka Waka

Syfte: Rörelse och koordination, känna glädje i att röra sig till musik och att utveckla bland annat rörlighet, smidighet, timing och balans.

Vad: Dansa till musik från cd-skiva (Waka Waka med Shakira), imitera olika rörelser (se rörelseschema nedan).

Hur: Alla sprider ut sig så alla kan se dem/den som ska leda dansen. Viktigt att tänka på är att vara väldigt tydlig som ledare, gå igenom och visa vilka rörelser låten innehåller. Uddén (2004) beskriver att det är viktigt att vara tydlig och varierande i gester och mimik om man vill behålla barnens uppmärksamhet. Vidare tar hon upp vikten av att pedagogen/arbetslaget tränar upp taktkänslan och rösten, och att bygga upp ett stort register av texter, melodier och rörelser. Den musiska pedagogen blir då även skicklig på spontana musiska möten. Vi har benämnt rörelserna med ord som gör det lättare att associera till inre bilder. Visa mycket energi, det smittar av sig till barnen. Sätt på musiken och kör igenom låten. Sätt er på golvet när låten är slut så blir det lättare att fånga barnens intresse till nästa moment.
Varför: Om den motoriska utvecklingen ska gå framåt krävs att man ofta tränar grundrörelserna, bland annat hoppa, springa, klättra och krypa beskriver Westerlund (2003). Barnen ska känna att det är lätt att röra sig, men då behöver de utmanas och inspireras till att ofta röra sig. I den här dansaktiviteten tränas bland annat motoriken, koordinationen och kroppsuppfattningen. Vilket stöds av Lpfö -98 (2010) s.11, under utveckling och lärande mål står det att:

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordination och kroppsuppfattning…”

                     

Material: En låt (vi valde Waka waka med Shakira), gärna som barnen känner till och som har lite olika tempo. Och ett rörelseschema med benämningar på de aktuella rörelserna, att ha till hands när man ska träna in rörelserna.

Ett bra sätt att ge barnen inflytande är att de bestämmer låtar och dess rörelser, viket även genererar i att det efter ett tag finns mycket att välja på och som kommer ifrån barnen själva ursprungligen. Dessutom får vi in barnens egen musikkultur in i förskolan.

Moment 3 Elefant 

Vad: Jag skall göra en balans övning med barnen, där de får balansera till låten En elefant balanserade. Det kommer även spelas gitarr till för att få in instrument.

Hur: Barnen blir indelade i grupper genom att färgade lappar delas ut med samma färg som på repen. De som får lila lappar ställer sig vid det lila repet och så vidare. Det blir därför en naturlig gruppindelning. Varje grupp får stå på ett led och framför dem ligger det ett hopprep på golvet som de kan balansera på. Det går att använda sig utav exempelvis stenar, brädor eller något annat som går att balansera på. Leken går att göra både inne och ute. Både med cd-skiva och utan skiva beroende på om man väljer att endast sjunga eller inte. Men jag anser att det är lättast med skiva eftersom det viktigaste här är att de har kul samtidigt som de balanserar. Det går ju att utveckla sen när barnen känner igen leken.

Ett barn får balansera först och “hämtar” sen ett till barn och så vidare, till låten. De sjunger i låten: En elefant balanserade, sen hämtar han en annan elefant så barnen får vara elefanterna som balanserar.

Varför: Uddén (2004) tar upp att sången är en viktig del i barnens lärande. Genom sången lär sig barn både muntligt och kroppsligt. Det är därför bra att använda sig utav musik och dans samtidigt som vi vill lära barnen exempelvis rytmik, balans och mycket mer. Författaren tar också upp att musiken är ett bra hjälpmedel när vi vill välkomna barnen och låta de känna sig välkomna. Men också när det gäller samarbete och kontakten med andra barn. Genom min lek får de genom musiken, leka och även träna på sin motorik och balans. De får även träna på samarbete då alla skall vara med samtidigt som barnen lär sig ta ansvar att hämta ett till barn in i leken. Det blir ett roligt sätt för barnen att lära sig på.



Moment 4 Massagesaga

Vad: Massera varandra till en saga.

Hur: Barnen indelas två och två sittandes på golvet. Sagan läses två gånger för att barnen både ska få prova att massera och att få massage. De som av någon anledning inte vill vara med i momentet får sitta eller ligga ned på golvet. Ljuset släcks och ett värmeljus tänds för att skapa en mer avslappnande atmosfär. En instrumental låt hjälper också till att skapa en avslappnande stämning. Här valde vi låten Circle of life som vi tycker passar bra in på temat och följer den röda tråden.

En dag i djungeln


Det är en varm och skön dag i djungeln,
solens strålar värmer alla djur och växter,

Gör cirklar med händerna över ryggen

En elefant går med tunga steg i värmen,
han är på väg till vattenhålan för att dricka

Trycker med handflatorna över ryggen

Plötsligt kommer en fjäril flygande,
Den breder ut sina vingar,
och landar på elefantens rygg

zig zag rörelser med händerna

På marken sitter en färgglad fågel,
som pickar efter frön

trumma lätt med fingertopparna på ryggen

Och lite längre bort håller tigrarna till,
de vässar sina klor mot träden

Dra försiktigt med naglarna uppifrån och ner.
Börja uppifrån ryggen och gå neråt

Högt upp i träden klättrar aporna,
Där leker dom och busar till de blir trötta

Knåda nedifrån och upp på hela ryggen

De lägger sig sedan gott på varsin gren
Och slumrar en stund

Håll händerna mot ryggen en lång stund helt stilla


Varför: Genom detta moment tränar barnen bland annat på sin kroppskännedom, koncentration och samhörighet. I den reviderade läroplanen för förskolan Lpfö 98 (2010,s 12) poängteras det att förskolan ska sträva efter att varje barn får möjlighet att utveckla sin identitet, motorik, kroppsuppfattning, koordinationsförmåga och självständighet samt känner sig trygg i den.

Tips: När man läser en massagesaga i en barngrupp kan det vara bra att läsa sagan flera gånger för att de ska ges möjligheten att lära sig rörelserna. Att låta barnen vara med och skriva en egen massagesaga kan stärka deras nyfikenhet och lusten till att våga vara med i momentet, eftersom de fått vara delaktiga från början.