Söka via databasen ERIC, vilket är en utmaning då den består av artiklar på engelska. Vår grupp hade bestämt att söka artiklar där vi kunde öka våra kunskaper inom området förskola, musik och lärande. Vi hittade ganska lätt varsin artikel och startade processen. Läsa igenom, översätta, sammanfatta och reflektera. Att musik och andra former av ljud påverkar i en positiv riktning ett barns lärprocess, fick vi alla till oss och att det används i alltför låg utsträckning i lärandet. Estetiska lärprocessen står för en mångsidig utbildning där sinnena stimuleras i alla ämnen, för vi lär ju med alla sinnen. Den artikel jag valde sammanfattade jag så här:
Sammanfattning av vetenskaplig artikel; Using music to promote children´s thinking and enhance their literacy development (Angela Salmon 2010).
Artikeln är ett resultat av ett projekt där pedagoger testat att integrera musik och andra ljudformer i läs- och skrivutvecklingsaktiviteter. Målet var att synliggöra för hur musik, tanke och språk hör ihop, och att musiken förenklar själva tankeverksamheten då den bidrar till att lättare minnas, associera och relatera till tidigare erfarenheter.
Huvudfrågan är hur vi kan få in musiken mer och på så vis främja barns läs- och skrivutveckling. För att utvecklas måste det vara roligt, inspirerande och kännas meningsfullt. Aktiviteterna behöver innehålla stimuli som får igång den kreativa tankeprocessen. Problemet som författaren (Salmon, 2010) lyfter är att verksamheten inte uppmärksammat musikens olika former som ett komplement till annan undervisning.
Syftet med artikeln är att visa hur musik kan främja det kreativa tänkandet hos barnen när det handlar om läs- och skrivutvecklingen. Målet är att få upp ögonen på oss läsare om hur viktigt det är att vi tidigt arbetar aktivt med musik och andra former av ljud i verksamheten.
Allt som händer runt omkring oss händer i någon form av sammanhang med någon form av ljud. Alltså är våra erfarenheter förknippade med olika former av ljud. I filmer används soundtracks, filmmusik. När vi hör känd filmmusik kan vi i huvudet se scener ur filmen och minnas sammanhang. Andra former av ljud kan väcka känslor som skräck eller glädje. Kulturella musikinslag som säckpipa till exempel förknippar vi som oftast till Skottland och män i kilt. Soundscapes eller ljudlandskap handlar om de andra ljud som finns i vår närhet som kan hjälpa oss att lokalisera tid och plats. Till exempel kan ljud som kommer från vågors brus ta oss till en strand eller genom att höra barns lek och skratt kan vi tänka oss en lekplats. Musiken kan också framkalla olika sinnesstämningar. Dessa former av musik och ljud kan hjälpa till att lättare visualisera, se inre bilder, vilket är viktigt när det handlar om läs- och skrivutvecklingen.
Musiken främjar tankarna som aktiverar de inre bilderna, påverkar känslor och gör det lättare att minnas ord och händelser. Det i sin tur skapar motivation för barnet till att vilja synliggöra tankarna mer uttryckningsfullt i form av att sjunga, dansa, rita, skriva. Viktigt här att pedagogerna aktivt stödjer och manar på så att förutsättningar skapas för dessa uttryck.
Författaren beskriver flera aktiviteter där pedagogerna använder sig av olika böcker och förstärker med musik som stimulerar barnen att arbeta mer kreativt. I slutet av artikeln skriver författaren även om hur viktigt det är att barnen tidigt får ta del av all sorts musik. Många barn har med sig en viss sorts genrer hemifrån och då behöver förskolan och skolan vara kompletterande, på så vis ges barnet en inblick musikens breda utbud.
Större delen av den forskning författaren grundar sin artikel på är för mig känd sen innan och det gör att jag känner förtroende för innehållet i stort. De slutsatser författaren drar är att musiken behövs som verktyg för att den fungerar som en slags tankestötta i läs- och skrivutvecklingsaktiviteter. Musiken utvecklar tanken och språket då den blir ytterligare en slags bro till att skapa inre visuella bilder.
Jag tycker det är jätteviktigt att vi använder oss av de områden vi vet bidrar till att stimulera och utmana barnens tankar. Musiken som verktyg visar sig vara både ett kul och utvecklande sätt att arbeta med, vilket dessutom skapar kreativa tankar hos barnen (även hos pedagogerna kan man tro).
Det som författaren inte synliggör är om vi tidigt arbetar med musik och ljudeffekter som komplement i läs- och skrivutvecklingen är de positiva ringar på vattnet som det skulle kunna föra med sig. Dels skulle det bli roligare men också ge en större inblick i musikens värld i stort, barnen får upp ögonen på andra former av musik och kan använda sig av ljud på en mängd olika sätt.