onsdag 16 februari 2011

Taktarter, notvärden och bollar

Träna takt med handklapp och bollar. Fyrtakt- klappa på ett och tre, respektive studsa om du har boll. Variera när du ska studsa, ett och tre eller två och fyra. Utöka till att studsa till en kompis som står mittemot, börja med att studsa på två och utöka sen till två och fyra. Stå i en ring där var tredje person har en boll, studsa på ett bestämt taktslag bollen åt höger och studsa sen den vidare så det blir ett flyt. Musiken ska vara i den takt man använder. Den klurigaste övningen vi gjorde var att stå i en tight ring med två bollar i olika färg, vilka skulle studsas på resp. ett och tre, resp. två och fyra till en och samma person. Den personen som kastade till dig skulle också vara densamma hela tiden. Kul övningar där vi tränade på betoning av taktslag/pulsslag i fyrtakt!
Den tanke som först slog mig var att detta är bra för de barn som har svårt att koncentrera sig, här måste man vara fullt fokuserad på sig själv. Ge barnen valmöjlighet att om de tycker det är svårt studsa på ett, och de barn som tycker det känns lättare kan studsa på ett och tre.

Musikteori: Taktarter och notvärden var lite klurigare och kommer även att vara med på tentan. Det första man ser när man ska läsa noter är just notvärde och taktart, den siffra som står överst anger summan av notvärdet-rytmen. Den siffran under anger takten, 2,3,4 eller vad som det är. Inom taktstrecken kan det vara olika noter men deras sammanlagda värde ska alltid bli detsamma.








I en helnot är alltid värdet fyra om det är fyrtakt. I denna bilden som jag lånat av Amanda illustreras notvärden genom att dela ett äpple. Om nu helnoten är fyra, är halvnoten två, fjärdedelsnoten ett, åttondelsnoten 1/2 osv.









Vi fick till oss noter som vi skulle sätta ihop till en melodi, vi klappade takten och räknade notvärden.


Här är ett bevis på hur en av grupperna komponerat en låt i fyrafjärdedelstakt. Sandra höll ordning på takten medan vi andra klappade fram melodierna. Att tänka på när man arbetar med detta är att takten inte får gå för fort, det blir då väldigt svårt att klappa fjärdedels och neråt.

Det finns också pauser som kan läggas in och de har då också ett notvärde, men detta anser jag vara överkurs för mig så det får jag återkomma till senare.








Noterna bestämmer hur man kan sjunga. Här är helnoten fyra. 
Hej, halvnot                                            Hej, halvnot
Hej på, två åttondel, dig, fjärdedel          Hej på dig
Hej på, två åttondel, mig, fjärdedel         Hej på mig
Tjena mors                                              Osv.                                          
Din galosch
Morsning  
Korsning
Hejsan, två åttondel, svejsan, två åttondel, hejsan svejsan hejsan svejsan hejsan hej (klapp).

Jag tror jag förstår men här behövs nog rätt mycket mer övning som med det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar