lördag 12 februari 2011

Musikanalys

Vad är det jag hör egentligen? När, var, hur och varför använder vi musik? När vi säger att vi inte gillar en viss sorts musik, vad är det som gör att det är så, vad är det som man inte gillar i musiken? Och i så fall varför?

Vi har socialiserats in i musikens världs som vi socialiseras in i allt annat. Familj, vänner, skolan och fritidsintressen styr vad för sorts musik vi kommer i kontakt med. För att ge musiken eller barnen en ärlig chans att få en egen uppfattning om musikgenrerna kan det vara betydelsefullt att tidigt få ta del av dem. Marie nämnde tallriksmodellen när det gäller mat och varför inte detsamma när det gäller musiken?

Hur lyssnar vi, meditativt, assosiativt eller analytiskt? Med barnen kan vi försöka ta reda på om vi kanske lyssnar olika till olika slags musik, och på så vis får vi chansen att faktiskt lyssna till en mängd olika musikstycken och genrer under en enda aktivitet. Ta också reda på varför lyssnar vi som vi gör.

Formanalys, hur en låt är uppbyggd. En låt kan bestå av många delar till exempel intro, vers, brygga, refräng, instick, mellanspel och outro.

I Lpfö 98 (rev 2010) s. 12 står det att:
Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld,
Det anser jag att man arbetar med när man lyssnar, diskuterar och reflekterar över sitt lyssnande med barnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar