onsdag 6 april 2011

VFU

Har nu genomfört ytterligare två musikaktiviteter under mina sista två dagar i förskoleklassen. Jag utförde samma aktivitet i dessa två grupper men med ett par små justeringar i upplägget. Denna gången pratade vi om de sett nån påskkärring än och jag frågade om det var någon som visste var de brukade åka. Efter lite gissningar och lite ledtrådar kom de på att det var Blåkulla. Sen sträckte jag fram händerna och det gjorde barnen också, de var förväntansfulla och nyfikna på vad det var vi skulle göra, de hade hört från den första gruppen att det var kul. (det var ju kul att höra tyckte även jag). Jag introducera  påsksången Titta i luften genom att först klappa rytmen och sjunga bang bang, dang dang, rad da, gosch gosch, bang bang, dang, dang, rad da, gosch tre gånger.Stor koncentration rådde och efter tre gånger bad jag barnen att sjunga med när de kunde texten jag skulle sjunga. Gester till handlingen utförde jag tydligare och det tror jag gjorde att mitt engagemang smittade av sig, de allra flesta sjöng med.

När vi sedan tog fram instrumenten var det väldigt mycket enklare då barnen satt mer var för sig i ringen på stolarna och inte som det lätt blir med barn att de nästan sitter på varandra eller framför/bakom varandra. Denna gång pratade vi om vad för regler som kan vara viktiga när man spelar på instrument, och det är så självklart att alla vet att man inte ska spela för "fort" som de sa för att det kan göra att man får ont i huvudet och i öronen. Dom är även hårda så man får inte slåss med dem. Jag förklarade återigen att de skulle få välja instrument tre åt gången, sen sjöng jag sången "Vad får det lov att va, att spela på idag".

Nu spelade vi med instrumenten och jag hade visat ett tecken som betydde sluta spela, spela svagare och spela starkare. Jag sjöng titta i luften och barnen spelade, när jag visade tummen ner (tecknet för att spela svagare) sänkte jag rösten och nästan viskade och barnen spelade väldigt svagt och sen tummen upp steg volymen. Det fungerade förvånansvärt bra och jag fick tillfälle att testa olika röstlägen och kroppsspråk.

Vi gick varvet runt där alla fick spela på det instrument de valt och vi andra försökte efterlikna det. Instrumenten bytte också ägare i solens riktning tills alla provat alla sorters instrument (trummor, maraccas, claves, gurka och tamburin). Detta var svårare för en del, de är ganska ovana med instrumenten, men alla försökte och ville. 




Skillnader mellan de olika tillfällena var att jag kände mig mer trygg och mer förberedd inför andra och definitivt inför tredje tillfället.Det spelar stor roll för barnen att vi känner oss trygga i det vi gör, men vi måste ju alltid pröva nya grejer och då är det såklart lite nervöst. Att barnen satt på stolar var lättare som jag beskrev, dels för att de kunde koncentrera sig bättre tror jag när kompisen inte var så nära inpå och att kompisens instrument inte var för nära örat. I alla grupperna har instrumenten varit höjdpunkten och lärarna har noterat att de nog borde ta fram dem lite oftare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar